Comunicat: Obrir Escletxa davant la vaga de l’1-O

Comunicat d’Obrir Escletxa davant la vaga de l’1-O

Aviat farà un any de la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre. L’experiència de l’1-O va demostrar la capacitat d’autoorganització del poble que reclamava el dret a decidir, fent trontollar tant el règim establert com el procés, que marcava el ritme polític català els últims anys.

Enfront de la impugnació i contestació popular contra l’Estat, aquest va demostrar la seva veritable naturalesa. Les forces policials van reprimir una població que pacíficament i sobiranament exercia el seu dret a vot. Durant els següents mesos, la repressió exercida es va estendre fins al punt de suposar l’entrada a presó de càrrecs públics, l’inici de processos judicials contra la població civil i la pèrdua de l’autogovern de Catalunya amb l’aplicació de l’article 155.

Un any després convivim amb les rèmores d’un article 155, amb preses polítiques i persones exiliades. Continuem en un marc de contestació, un marc antirepressiu i de lluita pel dret a decidir, a decidir-ho tot. Aquest marc ens fa situar-nos a dia d’avui, com Obrir Escletxa, en una posició crítica davant la vaga estudiantil convocada el proper 1 d’Octubre per Universitats per la República i a no adherir-nos a la mateixa. Amb la certesa que s’ha d’avançar cap a l’empoderament i organització popular de base, creiem necessari remarcar que:

· Una vaga estudiantil requereix un treball de base previ amb assemblees i sindicats, una dinàmica d’acció que Universitats per la República no ha tingut en compte en cap moment.

·La convocatòria no apel·la en cap cas a sectors sobiranistes i pel dret a decidir, que creiem fonamentals en l’articulació de majories més àmplies enfront el context antirepressiu que ens trobem.

·Perquè creiem que una vaga estudiantil és una eina que cal dotar de contingut i que el seu ús irresponsable contribueix a banalitzar la seva importància en el marc de les reivindicacions estudiantils.